Wat te doen bij een gebroken nagel

De meesten mensen met langere nagels kennen dit probleem vast wel, je kunt alles met je lange nagels en doet dat dan ook. Dan ineens blijkt een ongeluk in een klein hoekje te zitten. Of zoals in mijn geval, in de hendel van de droger ­čśë Ineens voel je behoorlijk wat pijn en merk je dat je nagel aan het liften is. Wanneer je er druk op geeft blijft het pijn doen.

Het is dan verstandig om te kijken wat er met de nagel aan de hand is. Zo kan het zijn dat de nagel alleen een klap gehad heeft (immers trekt de kunstnagel erg hard aan de eigen nagel wat zorgt voor pijn). Maar het kan ook zo zijn dat de eigen nagel gebroken/gescheurd is. In ieder geval is het belangrijk dat je de nagel direct zo schoon mogelijk houdt en een spoed afspraak maakt bij de nagelstyliste die de nagels gezet heeft. Zij/hij kan dan uiterst voorzichtig en hygi├źnisch de kunstnagel verwijderen zodat jullie de schade kunnen bekijken. Het verwijderen van de kunstnagel zal niet aangenaam zijn, maar het is wel noodzakelijk. Geef het altijd aan wanneer het teveel pijn doet zodat de nagelstyliste af en toe een pauze kan houden of rustiger aan kan doen met vijlen.


Mocht de nagelstyliste geen plekje hebben om de nagel te verwijderen, probeer deze dan zelf voorzichtig eraf te vijlen. Begin altijd met het inkorten van de nagel, tot je de lengte van je eigen nagel bereikt. Daarna kan de kunstnagel dunner gevijld worden totdat deze er niet of nauwelijks meer op zit.

Was na het verwijderen de handen en inspecteer de nagel. Mocht de nagel in het witte deel gebroken zijn (dus niet op het nagelbed), dan is het verstandig om het gebroken deel van de nagel eraf te vijlen. Daarna was je wederom de handen en smeer je de nagel en de nagelriem in met nagelriem olie. Blijf dit dagelijks doen. Zodra de nagel niet meer gevoelig is wanneer er druk op uitgeoefend wordt, kan er een nieuwe kunstnagel geplaatst worden. Tot die tijd kan er eventueel nagellak of gelpolish op de nagel gedaan worden, al is het altijd beter om de nagel gewoon een paar dagen rust te geven.

Mocht de nagel verder op het nagelbed gescheurd zijn (zoals bij mij het geval was) dan is het verstandig om de nagel zo kort mogelijk te vijlen (maar blijf voor het gevoelige deel van het nagelbed). Zorg ervoor dat je de nagel goed schoon en droog houdt (droog deze goed af na het wassen om een schimmelinfectie te voorkomen) en smeer de nagel dagelijks in met nagelriem olie.

Nagel gescheurd tot in het nagelbed

De gescheurde nagel zal dan vanzelf uitgroeien of afbreken. Houdt de nagel zo kort en schoon mogelijk en smeer hier verder niks anders op dan de nagelriem olie.

Nagel kort gevijld en ingesmeerd met nagelriem olie

Na ongeveer een week zal de nagel er al een stuk beter aanvoelen en niet meer pijnlijk zijn.
Zodra je op de nagel (en het blootliggende nagelbed) kunt drukken zonder dat dit gevoelig of vervelend aanvoelt kan er een nieuwe kunstnagel op geplaatst worden.

Nagel na een week verzorgen. Het gescheurde deel is afgebroken en de nagel en het nagelbed zijn niet meer gevoelig

Zoals met alles geldt dus ook voor een gebroken/gescheurde nagel dat geduld een schone zaak is en dat je het gewoon even de tijd moet geven om te genezen.

Heb jij weleens je nagel gebroken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *