Probleem nagels #2 Onychophagie (nagels bijten)

In Nederland zijn er veel mensen die last hebben van het bijten van de nagels. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust. De redenen hiervoor lopen uiteen maar wat voor veel van deze nagelbijters geldt is dat zij zich ergeren aan haakjes en randjes aan de nagels. Deze bijten ze dan snel even af in plaats van dezen te vijlen en zo maken zij de nagel alleen maar verder kapot.

Dat de nagels hierdoor kapot gaan is duidelijk, maar nagelbijten brengt ook grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo raakt de huid vaak geïrriteerd met als gevolg ontstekingen aan de huid rondom de nagel. De nagels van een nagelbijter groeien ook veel sneller dan die van iemand die niet bijt, omdat de nagel continu gestimuleerd wordt om te groeien. Hierdoor groeit de nagelriem vaak mee aan de nagel naar voren wat ervaren kan worden als een vervelend, trekkerig gevoel. Daarnaast wast een nagelbijter niet zijn/haar handen voordat hij/zij gaat bijten met als gevolg dat al het vuil dat zich op dat moment op de handen/nagels bevindt in het lichaam terecht komt. Dit kan zorgen voor onder andere tand rot.

Een aantal mensen die nagels bijt, bijten deze dusver af dat hun nagels er voortdurend lelijk en onverzorgd uitzien waardoor zij zich schamen voor hun handen. Deze laten zij dan ook liever niet zien.

Uiteraard kan er wat gedaan worden aan nagels bijten. Zo is het eerst belangrijk dat je jezelf bewust maakt van het feit dat je nagels bijt. Daarna kun je nagaan wanneer je nagels bijt om erachter te komen waarom je dit doet. Op deze manier pak je het probleem bij de bron aan.

Om de nagels er in ieder geval verzorgd uit te laten zien zou je ervoor kunnen kiezen om acryl nagels te laten zetten. Veel nagelstylisten bieden hiervoor een arrangement aan die rond de 9 weken duurt. De eerste keer dat je komt worden er acryl nagels geplaatst. Deze worden vrij kort gehouden, zoals te zien is in mijn transformatie post. Dit ter voorkoming dat de nagels af breken. Daarna kom je elke week terug bij de stylist om de nagels te laten controleren en bij te laten werken. Vaak zijn de nagelbijters zo blij met de verzorgde nagels dat zij hier niet meer aan gaan bijten. Tevens is acryl heel hard waardoor het ook niet fijn is om hier op te gaan bijten. Dit is overigens ook niet aan te raden omdat de tanden kunnen gaan rotten en kunnen afbreken wanneer er op acryl gebeten wordt. Overigens zijn het niet alleen vrouwen die acryl nagels laten zetten om deze reden, maar ook mannen. Er wordt dan vaak gekozen voor een overlay van doorzichtig acryl of een french manicure met een iets minder extreem witte rand zodat het natuurlijk oogt.

Verder is het van belang om de nagelriemen en huid rondom de nagels dagelijks in te smeren met nagelriem olie. Hierdoor worden de nagelriemen soepeler en zullen zij zich geleidelijk aan gaan terug trekken. Zo verdwijnt het probleem van een trekkerige huid aangezien de nagelriemen niet meer met de nagels mee gaan groeien.

Mocht je liever geen acrylnagels willen laten zetten is het ook mogelijk om zelf de nagels onder handen te nemen. Neem wekelijks de tijd om de nagelriemen voorzichtig terug te duwen met een bokkenpootje en vijl de nagels voorzichtig zodat er geen haakjes meer aan zitten. Smeer elke dag de nagels, nagelriemen en huid rondom de nagels in met olie. Zorg er ook voor dat je altijd een vijl bij je hebt voor het geval een nagel scheurt of haakjes heeft. Op die manier zul je minder geneigd zijn hierop te gaan bijten. Ook kun je de nagels voorzien van een laagje topcoat (of gel topcoat) om de nagels net iets dikker en steviger te maken. Binnen 2 weken zul je dan al verschil gaan zien en gaan merken.

Ik hoop dat jullie dit weer een interessante post vonden. Mochten jullie nog vragen hebben, laat het dan in de reacties hieronder achter.

Liefs,
Sylvana

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *