De gevaren van MMA (Metyl Methacrylate)

Als nagelstyliste werk je met verschillende producten waaronder acryl. Acryl wordt gebruikt voor het verstevigen van de natuurlijke nagel, het verlengen van de nagel (kunstnagels) en voor het maken van 3D nailart. Acryl is harder dan gel en dat is ook de reden waarom er in sommige situaties beter gekozen kan worden voor acrylnagels.

Acryl bestaat uit een poeder en een vloeistof (monomer) die op 2 soorten grondstoffen gemaakt kan worden:
* De goedkope grondstof MMA (Metyl Methacrylate)
* De duurdere grondstof EMA (Ethyl Methacrylate)

In het begin van de nagelindustrie werd er alleen gebruik gemaakt van acryl producten op basis van MMA. Echter werd deze grondstof ook gebruikt in de tandheelkunde. Deze grondstof wordt namelijk ontzettend hard, veel te hard voor de cosmetische industrie. Aan het einde  van de jaren ’70 kwamen er dan ook ontzettend veel klachten over binnen bij het FDA (U.S. Food and Drug Administration). Deze klachten waren onder andere:
* Ernstige huidreactie en allergieën;
* Ontstekingen;
* Permanente nagelmisvormingen;
* Nagels die zwart werden;
* Natuurlijke nagels die eraf vielen

Daarnaast wordt MMA zo hard dat als je je een keer stoot, de volledige natuurlijke nagel erbij afbreekt. Dit waren voor de FDA gegronde redenen om producten op basis van MMA verboden in de cosmetische wereld. Echter geldt dit verbod dus alleen in Amerika en wordt er in Nederland en Europa nog wel degelijk gewerkt met producten op basis van MMA.  De reden hiervoor is dat deze producten veel goedkoper zijn dan producten op basis van EMA, er makkelijker mee te werken is en het erg snel heel hard wordt. Dit zorgt ervoor dat klanten niet de eerste 24 uur voorzichtig om moeten gaan met de nagels.

Op korte termijn zul je weinig last ondervinden van de nagels (behalve als je je stoot) maar op de langere termijn zijn deze nagels zeer schadelijk voor de nagels, de huid en de algemene gezondheid. Het is daarom beter om naar een salon te gaan waar er gewerkt wordt met producten op basis van EMA. Doe daarom ook grondig onderzoek naar de salon waar jij je nagels wilt laten zetten.

Hoe kom je erachter of een salon met MMA werkt?
Er zijn een aantal punten die erop wijzen dat er in de salon met MMA gewerkt wordt. Ten eerste kan er gekeken worden naar de prijslijst. MMA is vele malen goedkoper waardoor de salon lage prijzen kan rekenen voor de behandelingen. Daarnaast worden de nagels ook wel “Solar nagels” genoemd. Door naar de prijslijst te kijken kun je dus al vaststellen of er met MMA gewerkt wordt.

Verder kun je de salon bezoeken. Acryl ruikt altijd wel een beetje maar MMA geeft een zeer sterke, doordringende geur af. Mocht je dus binnen komen in een salon en hoofdpijn krijgen van de geur, is er een grote kans dat het gaat om MMA.

Tot slot kun je de salon bellen/mailen/bezoeken en vragen met welke merken zij werken. Een goede salon werkt met producten op basis van EMA en zal ook altijd eerlijk en transparant zijn over welke producten zij gebruikt. Als zij niet willen vertellen met welke producten zij werken of hier onduidelijk over zijn, laat je nagels daar dan niet doen. Je hebt het recht om te weten voor welke producten jij betaalt! Doe ook goed onderzoek naar de merken waarmee gewerkt wordt om uit te vinden of deze op basis van EMA zijn. Een aantal merken op basis van EMA zijn:
* Crystal Nails
* Young Nails
* Florence Nails
* Tammy Taylor
* Harmony
* EZ-Flow
* CND
* IBD

Mijn advies is dan ook om, voor je ergens je nagels laat doen, eerst onderzoek te doen naar de producten die gebruikt worden. Een set nagels op basis van EMA kost tussen de € 45,- en € 70,- (afhankelijk van in welke regio je woont, de ervaring van de nagelstyliste en het merk waarmee gewerkt wordt). Dit is een hoop geld voor een set nagels (en een terugkerende kostenpost!) maar je bespaart jezelf er een hoop klachten mee. Ga dus in het geval van kunstnagels/nagelversteviging niet altijd voor de goedkoopste salon!

Liefs Sylvana

2 thoughts on “De gevaren van MMA (Metyl Methacrylate)

    1. Bedankt voor jouw vraag die heel erg goed is!

      Polymethyl methacrylate (PMMA) is eigenlijk de vaste vorm van (MMA), maar deze heeft een andere chemische samenstelling dan het vloeibare MMA. Daar waar MMA ontzettend hard wordt, wordt PMMA veel minder hard, is deze makkelijk te verwijderen en heeft een minder ruw oppervlakte nodig om zich aan te hechten. PMMA geeft dus de gewenste hardheid zonder de schade aan te brengen daar deze al gepolymariseerd is (al samengevoegd is tot eem vaste substantie)

      Ik zal hier in ieder geval nog een artikel aan wijden die hier dieper op in gaat 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *