Nagellak vs gellak

Al een langere tijd wordt er door velen gekozen voor gellak in plaats van nagellak. Dit is ook logisch gezien de houdbaarheid van de kleur die gedragen wordt.

Gellak kan tegenwoordig, net als nagellak, in zowel de nagelstudio als door jezelf thuis aangebracht worden.  Al zit er wel een verschil tussen de manier waarop gellak wordt aangebracht ten opzichte van nagellak. Zo is het voor gellak van belang dat de nagels goed ” geprept en geprimed” worden om zo de houdbaarheid van de lak op de nagels te garanderen. Daarnaast wordt de gellak in lagen aangebracht die per laag in een uv- of led-lamp uitgehard dient te worden. Vaak blijft er hierbij een plakkerige laag achter die verwijdert wordt met een speciale reiniger of met alcohol. Al zijn er ook gellakjes en topcoats te vinden die geen plaklaag achter laten.

Voor het aanbrengen van nagellak kunnen de nagels “geprept” worden maar dit is niet noodzakelijk. Daarnaast droogt nagellak zonder lamp en blijft hier geen plaklaag op achter zodra de nagellak droog en uitgehard is.

Welke lak voor jou het beste geschikt is, is voor een groot deel afhankelijk van het bedrag dat je hier aan uit wilt geven. Een goede gellak (die op basis is van ema en weinig schade aan je nagels geeft) is te vinden vanaf € 15,00 per flesje. Daar komt nog een lamp bij (deze zijn er vanaf € 30,00) en nog de prep, prime en cleanser producten. Deze producten samen lopen ook al snel naar de € 30,00. Een nagelstudio vraagt daarom ook gemiddeld € 25,00 voor een manicure met gellak. Dit ten opzichte van nagellak, die al te koop is vanaf € 2,00 per flesje en waar verder geen extra dingen bij komen kijken.

Daarnaast is de houdbaarheid belangrijk om in overweging te nemen. Als je weinig tijd hebt om je nagels te (laten) doen en bij te houden, dan is gellak de beste keuze. Deze blijft ongeveer 14 dagen goed zitten en kan binnen een half uur tot een uur (afhankelijk van wat je wilt en of de oude lak verwijdert moet worden) geplaatst worden. Waar er met nagellak rekening gehouden moet worden met een houdbaarheid van 2 tot 5 dagen. Daarnaast moet nagellak drogen en neemt het lakken ongeveer een half uur in beslag. Echter is nagellak over het algemeen pas na 24 uur volledig uitgehard.

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid van de eigen nagels. Wanneer deze gezond en sterk zijn maakt de keuze weinig uit. Maar als de nagels al zeer dun en/of gevoelig zijn gaat de voorkeur uit naar nagellak. Voor het aanbrengen van gellak dient de nagelplaat namelijk licht gevijld (gebufferd) te worden om ervoor te zorgen dat de gellak goed hecht. Wanneer de nagel dus al zeer dun of gevoelig is, zal dit niet tot nauwelijks mogelijk zijn en kan de gellak vaak ook niet goed hechten. Daarnaast wordt de gellak een klein beetje warm in de lamp en dit kan een vervelende pijn veroorzaken. Tevens is het verwijderen van gellak een tijdrovende klus en kan dit, indien dit niet goed gedaan wordt, alleen maar meer schade aanbrengen.

Al met al dus nog veel om over na te denken. Daarom raad ik het iedereen die zelf zijn of haar nagels doet aan om bij twijfel te kiezen voor nagellak. Indien de nagels door een nagelstylist gedaan worden is het verstandig om dezen om advies te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *